top of page
Cute Girl

Frågor och svar

Hur loggar jag in på Vårdhjälpen? 

Börja med att ladda ned appen från App Store eller Google Play på din mobiltelefon. Öppna appen och legitimera dig med ditt mobila BankID. 

Om du inte vill använda app-versionen kan du istället använda web-versionen.

Kan jag använda mitt frikort på Vårdhjälpen?

Ja, vid besök inom primärvården som är kopplade till avgift kan du använda ditt frikort. Besöket är även frikortsgrundande.

Vårdhjälpen är dock inte anslutna till E-frikort och kan därför inte utfärda frikort. För att registrera din betalning kan du spara dina kvitton och ta med till en vårdcentral eller annan vårdmottagning för att registrera kostnaden.

Du kan läsa mer om högkostnadsskydd och frikort mer under sidan avgifter.

Var vänder jag mig med eventuella klagomål/synpunkter?

Genom att höra av dig till oss och beskriva dina synpunkter eller förslag på förbättringar hjälper du oss att utvecklas.


Vi tar tacksamt emot dina synpunkter, idéer, beröm, kritik eller förslag. 

Skicka gärna dina synpunkter till synpunkter@vardhjalpen.se

Vad kostar det?

Att ladda ner appen är gratis. Patientavgiften för att få digital vård genom appen är 0 kronor för chat och 0 kr för videobesök (utom till läkare och psykolog då videobesök kostar 100 kr). Om du besöker våra fysiska mottagningar kostar ett besök till vårdgivare 200 kr enligt enhetstaxan i Region Uppsala. Högkostnadsskyddet gäller. Läs mer om alla priser och avgifter här. 

Hur av-/ombokar jag mitt planerade besök?

Du avbokar/ombokar ditt besök genom att gå till “mina sidor” i appen. Här ser du alla dina planerade vårdbesök. Klicka på besökstiden och välj avboka besök.

Från vilken ålder kan jag använda Vårdhjälpen?

Vårdhjälpen fungerar för både vuxna och barn, i alla åldrar men för att registrera ett eget konto behöver du vara minst 16 år. Är du under 16 år kan du söka vård genom din vårdnadshavares konto.  

Hur gör jag om jag behöver fysisk vård?

Vid symtom som kräver en fysisk undersökning kan du boka tid på någon av våra samarbetsmottagningar i Uppsala. Om du inte bor i Uppsala kan vi hjälpa dig att komma i kontakt med lämplig fysisk nottagning i ditt område. Läs mer om våra samarbetsmottagningar i Uppsala här. 

Hur långt är ett besök?

Besöken varierar i längd mellan 15 min-30 min beroende av vad du behöver hjälp med. 

Vad är Vårdhjälpen?

Digitala Vårdhjälpen i Sverige AB är en digital hälso- och sjukvårdsmottagning. Här får du som patient stöd med sin hälsa.

Du kan få hjälp med bland annat förebyggande vård, samtalsstöd, sjukvård, vaccination, utfärdade av intyg och recept.

På Vårdhjälpen har du tillgång till ett brett utbud av tjänster som tillhandahålls av legitimerad och serviceinriktad vårdpersonal: sjuksköterskor, specialistläkare, psykologer, dietister och fysioterapeuter.

Hos oss får alla hjälp med sin hälsa – oavsett hur gammal du är, var du bor, eller var du är listad.

Var kan jag läsa om användarvillkor/personuppgiftspolicy?

Gå in under “mina sidor” i appen och under fliken inställningar hittar du användarvillkor och personuppgiftspolicy. 

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om Vårdhjälpen

Elin med app.png
bottom of page